Ett nr av Ersnäsnytt från 1982 har "kommit in"!

Ersnäs-nytt

EN NY INKOMSTKÄLLA

Som läsarna av detta blad säkerligen erinrar sig, har idrottsföreningen under den gångna sommaren försökt sig på ett nytt sätt att få in pengar. Det handlar om potatis.

Potatisen sattes redan i mitten av maj på Tord Marklunds mark. Omnells beredde jorden och satte, Kjell Bäckström spred väldoftande naturgödsel. Senare bekämpades ogräset för hand. Ingen besprutning naturligtvis. Här var det fråga om biodynamisk odling. Meningen var att de stora pengarna skulle håvas in genom försäljning till femdagarsfolket den 23 juli. Juni månad var emellertid för kall. Potatisen blev inte klar.

Men fjorton dagar senare var det dags. Några av Ersnäs mest framstående försäljare tog hand om produkten. Ett salustånd utanför Shopping hyrdes en fredag och en lördag. En del såldes till E 4:ans bilister från parkeringen på Kammen. Trots den utomordentligt höga kvaliteten, togs inte några överpriser ut. Ända inbringade denna verksamhet cirka 3.000 kronor.

ETT NYTT BYGGE

Den 22 oktober kunde invigningsmiddag ätas. Detta har ju redan noterats i världspressen. Husmodersföreningen hade förverkligat en gammal dröm. Bagarstugan var ett faktum.

Nu stod den inte där som genom ett trollslag. Nej, den var resultatet av ett envetet arbete från ett antal kvinnors sida, dessa kvinnors förmåga att få fart på egna och andras män och stöd i olika former från en vidare krets. Men det hela genomfördes utan samhällsstöd i någon form. Stugan har i försäkringssammanhang värderats till 125.000 kronor. Då är det lätt att förstå att föreningen behöver förstärka sin ekonomi. Om ett år ordnar Husmoders-föreningen en tombola på Shopping. Skänkta vinster av varjehanda slag emottages tacksamt. Tala med Ebba Nilsson tel. 31046.

Bagarstugan står där. Det är bara att sätta igång. Men alla behärskar ju inte konsten. Därför kommer Husmodersföreningen att i mars ordna en kurs i tunnbrödsbakandets svåra konst.

Bagarstugan kommer att hållas öppen från slutet av februari till början av november. I juni och juli är den stängd. Dagshyran blir 20 kronor. Var och en medför egen ved.

För övrigt är alla kvinnor välkomna som medlemmar i Husmodersföreningen. Föreningsmöte första måndagen i varje månad

NY SPORT

En alldeles ny aktivitet är ju inte orientering. Men i Ersnäs har vi inte ägnat oss åt karta och kompass i någon större utsträckning. Inspirerade av femdagars har vi nu emellertid börjat så smått. Som ni kanske har sett av affischeringen, har små övningsorienteringar anordnats under fem söndagseftermiddagar i september och oktober. Hur roligt detta är vet man inte förrän man prövat på. Till våren fortsätter övningarna. Ibland kommer det därför att vara röda skärmar utplacerade på Hemberget med omgivningar. Låt dem gärna hänga kvar. Arrangörerna plockar alltid in dem.

SAMLINGSLOKAL

I slutet av augusti valdes en interimsstyrelse för Ersnäs byahusförening. Följande personer invaldes i styrelsen: Leif Lundström, Ebba Nilsson, Bo Karlsson, Hilding Lindbäck och John Hägglund.

Styrelsen har haft tre sammanträden. Fritidsnämnden har beviljat 40.000 kronor för projekteringskostnader. Styrelsen har tagit fram en planritning på lokalen. Ritningen bifogas detta blad. Just nu arbetar styrelsen med att få fram ett kostnadsförslag på bygget. När den saken är klar kommer en ansökan att lämnas in till kommunstyrelsen.

Begäran om förhandsbesked för byggnadslov har redan lämnats in. Och där verkar det inte finnas några problem. Byahuset är tänkt att placeras vid sidan av den gamla skolbyggnaden. I det hörnet finns för närvarande en lekplats. Den flyttas till andra sidan av skolgården.

Ovanstående är en kort presentation av projektet. Men mer information kommer att lämnas vid ett kommande möte om samlingslokalen. Styrelsen hoppas att många ska hörsamma kallelsen. Där ska synpunkter ventileras och då kan vi anteckna oss för olika hjälpinsatser i samband med byggnationen. En samlingslokal är ju allas vår hjärtesak.

Här finns en nyproducerad ritning på det planerade byahuset

EN FEMTIOÅRING

Ersnäs IF fyller femtio år. Föreningen bildades sålunda 1933. Den första styrelsen såg ut så här: Bernhard Olsson, Evert, Svensson, Johan Larsson, Rune Lundström, Per Sundén, Oskar Hansson och Henning Sundén.

Jubileumsfesten går av stapeln den 26 februari 1983. Platsen är Måttsundsgården. Boka in dagen och sprid information om festen bland medlemmar och sympatisörer ­utanför byn.

A‑LAGSFOTBOLLEN

Den gångna säsongen har bjudit på både gott och ont. På våren var det ganska illa ställt med en hel del uddamålsförluster. Hösten blev däremot en av de bättre vi har gjort någon gång. Eller vad sägs om sex raka segrar mot alla topplagen?

Inför nästa år har vi börjat lite lätt med träning och lek på Hedskolan. Detta sker varje lördag mellan kl. 10 och 12. Inför nästa säsong behöver vi nog en del nya spelare. Är det någon som kan tipsa oss om intressanta namn?

EN HISTORIA

Särskilt de äldre invånarna i byn kan en hel del om händelser som inträffat för länge sedan med anknytning till Ersnäs med omgivningar. Det kunde vara trevligt ­att återge några sådana i detta blad. Hör av er till Sven Persson tel. 311 80.

Medan vi väntar på egna berättelser tar vi en från boken Norrbottenshistorier:

Det var gudstjänst i Norrfjärdens kyrka. Två rosvikssnickare var där. Veckan hade varit tröttsamt och hur det var så nickade de till och somnade båda två. Dagens text handlade om grandet och bjälken. Plötsligt vaknade den ene, stötte den andre i sidan och frågade
  ‑ Var e fråga om träarbete?
  ‑ Nä, he var bara ein som had fått in tweit ini öge.

ALLRA SENASTE NYTT

För några dagar sedan hände en del saker som har att göra med samlingslokalen. Interimsstyrelsen har blivit färdig med sitt förslag. Styrelsen har uppvaktat Köhler,
Bladfors och Vallo och överlämnat sitt förslag. Kostnaden för samlingslokalen beräknas till 750.000 kronor. Nu undersöker kommunen vilka möjligheterna är att finansiera bygget.

Här finns en nyproducerad ritning på det planerade byahuset

 


Uppdaterad 22 August, 2016